Óriási megtiszteltetés számomra, hogy részt vehettem az SOEE Sportkonferencián és képviselhettem a Magyar Speciális Olimpia Szövetséget.
A három napos konferencia sok lehetőséget adott mind az új, mind pedig a már rutinos sportvezetőknek az új kapcsolatok kialakítására és a már meglévők ápolására a különböző országok között.
Csütörtök este egy óra alatt összefoglalták a legfontosabb tapasztalatokat a berlini Világjátékokkal kapcsolatban és részletesebben bemutatták, hogy mik állnak az atlétika, valamint az úszás sportágakban történt nagyszámú kizárások hátterében. Ezt követően az új sportigazgatók maradtak bent a teremben és mindenki bemutatkozott néhány mondatban egy rövid csoportos beszélgetés keretei között.
Pénteken reggel kezdetét vette egy késő délutánig tartó konferencia, amely témái között helyet kapott a 2025-ös Speciális Olimpia Téli Világjátékok legfontosabb információinak megosztása, de szó esett a 2024/25-ös sportfejlesztésekről és prioritásokról, a nemzetközi versenynaptárról, az SOEE egészség és fitnesz stratégiai fejlesztéseiről, az egyesített sport kapcsán bemutatott, tesztelés alatt lévő applikációról, a MATP helyzetéről, valamint a 2024-es szabálymódosításokról.
Szombaton a 2025-ös Speciális Olimpia Téli Világjátékainak helyszíneit tekinthettük meg.
A 2006-os Téli Olimpia helyszínei fogják biztosítani a delegációk számára a minőségi sportpályákat. Az alpesi sí és a floorball versenyek helyszíne Sestriere lesz, a hófutás ugyancsak ezen a településen lehet, de nagyobb valószínűséggel Bardonecchia egyik helyi golfpályája adja majd a megfelelő helyszínt. A mű-, illetve gyorskorcsolya versenyszámai pedig minden bizonnyal Franciaországban lesznek megtartva a határhoz közeli települések egyikében. Sajnos a megegyezések annyira frissek voltak, hogy nem volt lehetőségünk megtekinteni a pontos helyszínt.
Összességében fantasztikus élmény volt számomra ez a néhány nap, ismét megtapasztaltam a Speciális Olimpia varázsát, a nyitottságát és összetartó erejét, valamint azt, hogy egyre nagyobb az igény arra, hogy a Speciális Olimpia szellemiségének keretei között a professzionalizmus még inkább jelen legyen a jövőben, amelyhez elengedhetetlen, hogy mindenki hozzátegye a saját, egyéni meglátásait a fejlődés érdekében és kiemelten fontos az edukációra való nyitottság a szakemberek részéről.

Szöveg:
Máté-Schwarcz Gergely
MSOSZ sportigazgató

 

sportkonferencia fotó

Keresés

Írjon nekünk!

Küldés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom