2023. szeptember 5. és 9. között az olaszországi Padovában, az úgynevezett Trigames Európa-bajnokságon vett részt a Hársfa Egyesület Down-szindrómás játékosokból álló kosárlabda csapata. A csoportmérkőzéseket három vereséggel kezdő, majd a portugálok ellen győzni tudó budapesti gárda ezt követően a rájátszásban még egyszer nyerni tudott a portugálok ellen, majd a bronzéremért léphetett pályára Törökország ellen. Galambos Zsolt vezetőedzőtől megtudtuk, hogy a törökökkel szembeni bronzmeccsre már nagyot javult  a csapatjátékuk. Azonban hihetetlen utolsó 3 percet élhettek át. Az ellenfél ugyanis már 17:13-ra vezetett, ám egy időkérés után, zsinórban 10 pontot dobtak a „hársfások”, megnyerték a mérkőzést, ezzel pedig Eb bronzérmesek lettek. Ezt nevezhetjük az akarat diadalának is.

2022-ben, a Madeirán rendezett Trisome Games-en ezüstérmes lett a magyar csapat, amely tehát újabb éremmel gazdagodott egy évvel később.

Az első “Triszómia világversenyt” 2016-ban, Firenzében rendezték meg. A Down-szindróma leggyakoribb formáját a 21-es kromoszóma triplázódása okozza, ezért 21-es triszómiának is hívják, innen kapta a verseny az elnevezést.

Az esemény szervezői úgy vélik, hogy a Trisome Europian Games remek alkalom az előítéletek oldására és arra, hogy felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére.

Hársfa SE foto

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom